Vitalul dă mâncare și salarii la 650 de familii din Baia Mare

Spre surprinderea noastră și a dumneavoastră această societate monopol de distribuire și canalizare a apei de consum respectiv de colectare celei reziduale are în jur de 650 de angajați. Ce fac și pentru ce iau lefuri amețitor de nesimțite este greu de răspuns. foști primari, foști prefecți foști consilieri locali și județeni și au rotunjit salariile necesare înainte de pensie chiar dacă nu au nimic în comun cu obiectul societății.

Adorian fost primar de Seini, Pașca Dorin fost primar de de Baia Sprie, Gheorghe Marian fost consilier județean, Pop Ștefan( Popică de la Gară) fost consilier municipal lucrători prin comerțul de stat de altădată acum s-au angajat în al doisprezecelea ceas la Vital , firește ca să aibă venituri grase ce urmează a se lua în calcul la pensie. Utilitatea lor în aparatul Vital este îndoielnică, dar sigur benefică pentru protejații sorții. că vrei sau nu 10 mc cubi de apă consumată și canalizată pe cap de locuitor tot ți se facturează deoarece calcul ADI așa a stabilit.

Estimarea consumului de APĂ ȚI SE FACTUREAZĂ ȘI SE CALCULEAZĂ PENALITĂȚI LA FACTURĂ dacă ai consumat-o sau nu. Regularizarea consumului adică altfel zis scorul adevărului se face când vor cei de la VITAL iar citirea contoarelor la fel se face odată la trei luni chiar dacă se transmit consumurile reale de către contoarele inteligente digitalizate în orice clipă. să nu credeți că cei 650 de angajați citesc contoarele din Baia Mare și împrejurimi. Ei sunt cu angajați numai pe sprânceană și robotesc la DMH( direcția mișcării hârtiilor) ce este strigător la cer se numește prețul apei care la urma urmei ajunge în Baia Mare și metropolă prin cădere libera din barajul BERDU ce este alimentat de Barajul de la Firiza.

Apa este furnizată de așa numita instituție a APELOR ROMÂNE care au comenduirea juridică la Cluj Napoca și o vând cu. 0,0008 lei/1000 mc la Vital trece prin hidrocentrală după ce aceasta a învârtit palele turbinei hidrocentralei construită de băimăreni pentru a alimenta pompele de apă la blocurile 10-12 etaje cu presiunea contractată. Ajunge H2O în Barajul Berdu de unde este preluată și tratata și trimisă în rețea. Acestea se întâmplau în a doua jumătate a secolului XX ! De atunci apa s-a scumpit de 50 de ori și este pompată pe crestele dealurilor la sute de metri altitudine față de centrul orașului, unde magnații și-au creat adevărate haciende cu piscine și sere dar plătesc apa la același preț cu cei din Piața Păcii de exemplu.