Tânjaua, tânjește după altă guvernare (corespondență locală)

Chiar dacă timpul a fost cu adevărat primăvăratec iar fondurile necesare manifestării au fost mult peste așteptări, lumea nu s-a îmbulzit ca alte dăți să se bucure de tradiționala sărbătoare care cinstește întâiul gospodar din Hoteni ce înfige brăzdarul în glie. Locul de baștină al sărbătorii este în Sat Șugatag fostă reședință de plasă comunală interbelică dar utilizarea slatinei în afecțiuni reumatologice și mai ales ginecologice a atras investiții în satul Ocna Șugatag unde existau saline medievale a atras dezvoltarea localității cu populație preponderent maghiară.

Sărbătoarea anului nu a încântat locuitorii centrului comunal deoarece localitatea de peste doi ani se află în reabilitări care constituie sursa disconfortului activității turistice. Organizarea deloc găzduitoare contrar obiceiurilor maramureșene a dat un gust amar întregii manifestări. Gargara
DJ-ului orga care a durat peste 20 de minute, precum și lipsa de minimă organizarea tehnică a evenimentului a creat busculade și un du-te-vino inexplicabil în timpul discursurilor. Fără a fi amenajate locuri pe scaune pentru cei în vârstă, fără a se ține cont reverențios de prezența celor care au finanțat de fapt manifestarea, conducerea pesedistă locală a dovedit incompetență și ignoranță crasă față de lumea lihnită după evenimente culturale interzise în ultimii doi ani. Presei locale și centrale nu i s-au asigurat ca alte dăți un spațiu corespunzător și nu s-au oferit informații suficiente pentru publicul larg. Chiar dacă numărul manifestărilor de acest gen a trecut peste 50, actualii activiști culturali sunt ageamii în ale organizării evenimentelor locale. Prezența vicepreședintelui Consiliului județean liberal de sorginte sigheteană Doru Lazăr a demonstrat existența coaliției guvernante chiar dacă primarul liberal a fost mișelește înlăturat la ultimele alegeri prin metode tipic psdi-ste ce fac obiectul unor plângeri penale a căror rezolvarea trenează prea mult prin sertarele magistraților. falsa prezență la alegerile locale a fost confirmată la alegerile parlamentare pe comună când la secțiile de votare s-au prezentat doar cei prezenți fizic, ca de alte dăți punând în pericol mandatul actualului ales psd, care fără redistribuire algoritmică nu aveau pragul județean de reprezentare la camera deputaților unde a candidat însuși președinte județean PSD Gabriel Valer Zetea. Cu toate acestea ca un bun creștin deputatul s-a prezentat la manifestarea și a trecut cu vederea ingratitudinea organizației psd din Ocna Sugatag, care după alegerile locale, măsluite murdar a uitat să cheme la urne parlamentare pe vajnicii alegători bronzați în număr exagerat de mare la cele locale. Sărbătoarea a fost frumos cinstită de hotenari dar aspectul de bâlci a plumbuit atmosfera. Dar unde oamenii nu-mi plac nici în Ocnă nu mă bag!