SPITALUL DE URGENȚĂ DIN BAIA MARE MODEL NAȚIONAL

Am avut privilegiul de monitoriza volens nolens câteva ore bune activitatea din serviciul de urgență. O adevărată fabrică de sănătate care a împrumutat ceva de la termite, ceva de furnicile roșii și foarte mult de la temutul stup de albine. Aici fiecare slujbaș al sănătății se vrea util serviabil și mai ales adevărat binefăcător. De la femeia care dezinfectează dușumeaua la medicul ultra specialist se configurează un mecanism care face totul ce este lăsat cu putință de Dumnezeu pentru a recupera păcătosul.

De la intrare cerberul de la Sică Guard te avertizează că în spital se poartă masca pandemiei chiar dacă politicienii au decis că s-au vândut destule și degeaba. Apoi asistentele care încă nu au plecat spre occident la mii si mii de euro salariu te privesc cu milă și compasiune colaborând cu registratoarele și luând primele investigații în cazul în care ai sosit cu mijloc propriu de transport și nu cu salvarea.
Colaborarea și mai ales responsabilitatea se împarte egal atât pe cadru medical cât și pe pacient. Bolnavii conștienți sunt investigați de mai multe ori, iar istoricul afecțiunilor este luat cu precădere din memoria pacientului.
Urmează investigațiile de laborator firește după ce ai trecut prin furcile caudine ale testelor anti pandemie covid. Furnicăraia este subliniată de apariția medicilor care fac investigațiile de specialitate și indică primele măsuri curative. Sunt neplăcute intubările, plasarea pe vene a branulelor prin care vor curge spre organismul bolnav medicamentele de urgență.
Condițiile tehnice sunt imparabile, aparatele de măsură și control sunt atașate bolnavilor de la intrarea în secția ATI. Igiena și asepsia sunt respectate cu strictețe, sunt evidente dar nu și agasante. Ținuta personalului medical este prietenoasă la fel ca și limbajul care este îngăduitor și condescendent.
Durerea cumplită a pacienților este tratată cu tact iar uneori se pare că la acest capitol al suferinței fizice mai este loc de umblat și modernizat. Durerea este semnalul de alarmă al organismului afectat de o boală sau de anormalitate fiziologică. Consumul nervos precum și expunerea personalului medical la toate afecțiunile nu pot fi suficient recompensate. Calitatea de vindecător nu se dobândește doar prin studii și experimente, ea trebuie să vină dinlăuntrul celui chemat să și iubească aproapele chiar mai mult decât pe sine însuși.
Raportat la complexitatea investigațiilor chiar dacă timpul de așteptare în suferință se pare enorm, totuși sunt pași progresiști și mult mai rapizi ca acum zece ani de exemplu. Computerul tomograf, RMN -ul, angiograful și multe alte instrumente reduc mult timpul de investigații și ajută la deciziile rapide și definitive pe care trebuie să le ia chirurgul de exemplu. Desigur suntem mult în urmă în domeniul medical cel de salvarea a omului în raport cu tehnica militară ce urmărește nimicirea creației divine.
Sumele alocate cercetării militare care aduc doar moarte și distrugere destinelor umane sunt de mii de ori mai mari decât cele destinate recuperării unui organism afectat de o disfuncționalitate. Desigur este loc pentru mult mai bine, dar ceea avem și cum funcționează este de apreciat și respectat chiar dacă se alocă de trei ori mai mult pentru hrana unui pușcăriaș decât pentru hrana unei lăuze. Vasile Tivadar