Singura episcopie catholică din lume, fără catedrală, este cea a Maramureșului și Sătmarului!

Catedrala Adormirea Maicii Domnului a fost construită de Greco-catolici, care la începutul secolului XVIII au construit prima lor biserică de lemn, iar în 1771 a doua biserică, din piatră. După 100 de ani devenind neîncăpătoare, în 1909 încep construirea actualei biserici. Finanțată în mare parte de către canonicul Alexandru Breban (placa comemorativă a ctitoriei a dispărut deja) și terminată în 1911, după 20 de ani devine catedrală episcopală. Aici a fost instalat Episcopul greco-catolic martir Dr. Alexandru Rusu.Dacă după o revoluție românii atei se declarau islamiști, atunci toate bisericile și averile mănăstirești confiscate în 1947 Bisericii desființate (Greco-Catolică)sau Unită cu Roma ar fi devenit moschei iar preoții, inami?

Singura episcopie catolică din lume, fără catedrală, este cea a Maramureșului și Sătmarului!
Dacă în toate celelalte județe catolice s-au înapoiat catedralele de către noul regim instalat după Revoluția din 1989, celor care le-au construit și le-au îngrijit până la venirea comunismului rusesc la conducerea regatului României, în Maramureș acest fapt nu s-a realizat deoarece mai marii BOR de atunci și de acum se consideră ei moștenitorii bunurilor Bisericii Unite cu Roma.
Chiar dacă localități întregi au revenit la vechea și strămoșească lor credință, în Maramureș instanțele au stabilit altceva. Influența a fost efectuată politic de către fiii și fiicele comuniștilor păstrați în magistratură, știindu-se că aceștia prin puterea lor vor inversa soarta Revoluției din 1989. Aici ca nicăieri moștenirea, proprietatea, au fost desconsiderate și s-a convenit să se dea celor mai mulți, ceea ce niciodată nu a aparținut lor. Dacă după o revoluție românii atei se declarau islamiști, atunci toate bisericile și averile mănăstirești confiscate în 1947 Bisericii desființate (Greco-Catolică)sau Unită cu Roma ar fi devenit moschei iar preoții, inami? Aberantele și nedreptele soluții sunt protejate de așa zisă inamovibilitate a judecătorilor de la toate nivelele de justiție.
Rejudecarea nu este posibilă iar "restituțio in integrum" nu a fost niciodată aplicată corect și definitiv. Pe lângă biserici și averile mânăstirești catolice, biserica soră ortodoxă (vitregă) a confiscat clădiri aparținătoare comunităților orășenești , cum este cazul Palatului Cultural sighetean devenit lăcaș de cult fără destinație declarată, dar care văduvește orășenii de principalele activități culturale, casă de cultură, bibliotecă municipală și Școala de arte toate construite și inaugurate la începutul secolului XVIII, perioadă în care catolicismul ardelean a excelat.
Ce senzație cumplită pot avea episcopii maramureșeni catolici, (uniți cu Roma) când din birourile episcopiei văd peste drum CATEDRALA strămoșească, aud clopotele acesteia chemând credincioșii la liturghii, iar ei neavând voie nici să ofere un parastas celor plecați cu credința în SPIRITUL SFÂNT, cinstind FECIOARA MARIA și sfinții proteguitori, cum prevede legea bisericii. VLT