Scrisoare deschisă către Prim Ministrul României

Domnule Prim Ministru,
Am luat act cu îngrijorare dar nu cu surprindere de declarațiile domniei voastre referitoare la carnivorele mari din România și în special la problema urșilor, problemă care nu mai suportă amânare pentru că pe zi ce trece numărul atacurilor crește și viața celor care conviețuiesc cu acest prădător este zilnic pusă în pericol

@40761788818
Scrisoare deschisă către Prim Ministrul României

Domnule Prim Ministru,
Am luat act cu îngrijorare dar nu cu surprindere de declarațiile domniei voastre referitoare la carnivorele mari din România și în special la problema urșilor, problemă care nu mai suportă amânare pentru că pe zi ce trece numărul atacurilor crește și viața celor care conviețuiesc cu acest prădător este zilnic pusă în pericolA.
Ați precizat în declarația dumneavoastră că doriți să vedeți cum procedează în cazul ursului alte țări din Europa. Am să vă prezint câteva exemple:
Slovenia are o populație estimată între 860 și 1120 exemplare de urs și o cotă de recoltă de 115 exemplare, aproximativ 10% din populația estimată. Repet, estimată, pentru că niciodată nu se va putea ști cu exactitate câte exemplare se află într-o țară, exceptând situația tragică în care aceste exemplare tind spre zero.
Finlanda are o populație estimată între 2300 și 2500 exemplare conform raportului LUKE (Institutul Finlandez pentru resurse naturale) și o cotă de recoltă de 384 exemplare, aproximativ 16% din numărul de exemplare estimate.
Suedia are o populație estiamată la cca 3000 exemplare și o cotă de recoltă de 300 exemplare, aproximativ 10% din populația estimată.
Estonia are o populație estimată la 900 exemplare și o cotă de recoltă de peste 90 exemplare, iarași undeva aproximativ 10% din populația estimată.
Prin recoltă se înțelege vânătoare și valorificarea exemplarelor. Suntem oare o țară atât de bogată încât să ne permitem să ne batem joc și de această resursă? Sau în ultimii cinci ani au dat roade altă soluțiile debitate de ong-iști despre păstrarea echilibrului și noi nu le vedem? Noi considerăm că singurul mod care s-a dovedit a fi eficient până în 2016 a fost doar vânătoarea, vânătoarea care acum este hulită și îngrădită de interesele străinilor.
Domnule Prim Ministru, deși consilierii dumneavoastră omit să vă spună adevărul și vă invocă Directiva Habitate, noi vă spunem clar că vânătoarea la carnivore este permisă chiar de Directiva Habitate prin art. 16 care precizează că :
(1) Statele membre pot deroga de la dispozițiile articolelor 12, 13, 14 și 15 literele (a) și (b), cu condiția ca derogarea să nu afecteze negativ menținerea populațiilor din speciile respective la un stadiu corespunzător de conservare în aria lor de extindere naturală și în măsura în care nu există o alternativă satisfăcătoare la derogare, în următoarele scopuri:
(a) pentru a proteja fauna și flora sălbatică și pentru a conserva habitatele naturale;
(b) pentru a evita daunele grave asupra recoltelor, efectivelor de animale, pădurilor, exploatațiilor piscicole, apelor și altor forme de proprietate;
(c) în folosul sănătății și siguranței publice sau pentru alte motive cruciale de interes public major, inclusiv din rațiuni de ordin social sau economic și în situații care ar avea efecte benefice de importanță majoră asupra mediului;

România are cea mai mare populație de urs din Europa după Rusia, populație estimată între 6000 și 12000 exemplare. Această populație impresionantă se datorează exclusiv vânătorilor, acești oameni acum huliți care gestionează din pasiune și din buzunarele proprii fauna României. Această populație de urs se află în vârful lanțului trofic, nu are dușman natural iar începând cu anul 2016 de când ministrul Palmer a oprit vânătoarea aceste animale și-au pierdut treptat frica de om, de aceea astăzi avem zilnic atacuri ale urșilor și zeci de mesaje ROAlert care semnalează prezența urșilor în intravilanul localităților.
Ați solicitat un raport privind numărul atacurilor, pagubelor, victimelor, etc. Vă solicităm să completați acest raport și cu numărul mesajelor roalert trimise zilnic și cu numărul accidentelor auto provocate de urs și a numărului de urși omorâți de tren și numărul urșilor găsiți morți în circumstanțe suspecte. Vă informăm noi că numărul mesajelor Roalert au crescut în 2021 cu 660% față de anii anteriori, respectiv 7,6 ori mai mult. De asemenea vă rugăm în mod respectuos să faceți public acest raport, să vadă și restul românilor crunta realitate la care s-a ajuns astăzi, la 5 ani după interzicerea vânătorii.
De asemenea vă informăm că în ultimii ani au fost uciși de urși 20 oameni, 280 au fost mutilați cu grade severe de invaliditate, că au fost înregistrate peste 36000 de pagube provocate de urși, 14000 dosare de despăgubire depuse la Ministerul Mediului dintre care 5000 au fost aprobate cu sume impresionante. Credeți că nu este destul? Mare parte a populației din zonele rurale trăiește sub nivelul subzistenței, trebuie să îi păgubim și mai mult prin aceste atacuri? știți că tinerii din zonele afectate de atacuri nu mai au curajul să iasă seara să curteze o fată de frica urșilor? Ei nu contează? Grija dumneavoastră ca guvernanți mai există? Chiar a ajuns ursul mai important decât omul?
Domnule Prim Ministru, acțiunile făcute de aceste ong-uri așa zise ecologiste constituie amenințări la adresa securității naționale conform legii 51/1991 republicată după cum urmează:
Constituie amenințări la adresa securității naționale a României următoarele:
m)orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic şi piscicol, apelor şi altor asemenea resurse, precum şi monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel naţional sau regional.
Domnule Prim Ministru, Constituția României garantează în art. 22 dreptul la viață și integritate fizică a cetățenilor iar în art. 35 garantează dreptul la un mediu înconjurător echilibrat ecologic. Niciunul dintre aceste articole garantate prin constituție nu este respectat tocmai pentru că politicienii din 2016 ascultă doar de acești oameni care luptă împotriva intereselor țarii. Îl aveți consilier pe gabriel păun, unul din principalii responsabili pentru acest dezechilibru și pentru această situație critică din România. Este un manipulator de opinie, certat cu legea și lipsit de orice scrupule care prin minciună, dezinformare, informații trunchiate, amplifică, prezintă dezinformat adevărul tocmai pentru a fi beneficiarul unor fonduri europene și guvernamentale pe așa zise proiecte de protejare a mediului. Da domnule Prim Ministru, despre consilierul dumneavoastră este vorba. Considerăm că un asemenea personaj nu are ce căuta în preajma domniei voastre. știți că atacurile zilnice ale urșilor care pun în pericol viața și sănătatea oamenilor, siguranța bunurilor lor materiale ale oamenilor, libera lor circulație, a ajuns în atenția organelor decizionale ale Consiliului Europei care susțin și încurajează demersurile actualului ministru al mediului tocmai pentru rezolvarea acestor probleme? Oare ce mai trebuie să se întâmple? Câte atacuri, câte victime?
Domnule Prim Ministru, în 29 iunie vom veni la București. Nu este protestul vânătorilor, noi doar ne alăturăm marți celor care suferă în primul rând. Nu ne ignorați! Suntem români și noi aducem plus valoare țării, nu cei care iau milioane de euro din proiecte care nu aduc niciun beneficiu țării! Până acum nu ne-ați auzit dar în 29 o să ne vedeți și vă promitem că vom reveni și vom reveni mulți, atât de mulți încât nu o să ne puteți ignora. Vom reveni până vom fi ascultați noi, românii în țara noastră!
Domnule Prim Ministru, dacă în pieptul dumneavoastră bate o inimă de român marți o să fiți acolo cu noi!

Dragoș Hârjoabă
Vasile Bucur

P.S. like-urile sunt binevenite dar ca acest mesaj să ajungă la urechile cui trebuie avem nevoie de distribuiri masive.