Sâmbăta Mare din acest an, l-a primit și pe TEO (BANAL) Moldovan în NEMURIRE, pe nimeni altul decât pe AMFITRIONUL GENTLEMAN

Scriitorul Teo Moldovan la numai 68 de ani a plecat ca o nălucă stingheră să ne facă loc de cinste pentru prietenii literați pe care-i admira și respecta pe măsură. După un fluviu de romane și opere literare de rang balzacian nu a mai apucat să trimită spre lansare ultimul său volum RĂTĂCIȚII EUROPEI. O boală l-a smuls din brațele familiei literare și inima lui deosebit de darnică a încetat să mai bată.

Vestea tristă a coborât peste mine chiar în plin de spirit al Învierii mă îndreptam să iau prânzul pascal. Telefonul nemilos sună insistent și la capătul firului recunosc vocea îndurerată a doamnei Lucia Moldovan care încerca să-mi confirme moartea soțului comunicată ... pe Facebook. Ca un făcut am zis că azi nu preiau informații de nici un fel, ci mă dedic trăirii pascale ca într-un fel de post pentru a mă îmbuna pe mine, sinele meu dar și pentru a îngrădi pornirile belicoase a unora ce pot distruge LUMEA. Nu am putut avea parte de tihna râvnită deoarece vestea dramatică sosită de pe buzele doamnei Lucia Moldovan m-au izbit în suflet. Da, a plecat discret dintre noi cel pe care l-am admirat pentru talentul și mai ales capacitatea lui de a descrie fenomene și realități într-un stil plastic dar și turbulent. Plin de viață și umor ingineresc dar pătruns de un spirit practic inegalabil Teo știa să bucure semenii dar știa să biciuiască până la carne vie, impostura și voracitatea căpătuielii în numele economiei de piață devenită deviantă și antiumană chiar în numele capitalismului devenit așezat, din cel sălbatic.
Un om împlinit financiar, cu perspective largi din aura scriitoricească cu o mare aprehensiune la cotidian și la trecutul imediat, tablourile sale sunt pline de vervă realistă, cu personaje răpite din cotidian, rebotezate frivol dar excentric conform marilor lor trăsături de parveniți. Problemele mondiale erau tratate simplu și doct prin imaginația sa de sorginte Julverniană proiectând adevărate cercetări sociologice pe triburi și rase umane din alte continente. Călătoria sa pe acest pământ a fost bine garnisită cu bijuteriile natale ce i-au conferit un cult pentru părinți, zona sa de naștere precum și tradițiile păstrate chiar acolo unde se termina granița imperiului roman. La cetatea Porolissum, în comuna Jac pe care o vedea un altfel de Eden bucolic în jurul căruia se învârtea mapamondul. Victimă a propriilor sale idealuri a scris cu ardoare și multă informare scene și intrigi care pot deveni oricând scenarii de filme care bine impuse sunt demne de Oscar-uri. A parcurs demn și fără regrete boemele vieții de bărbat împlinit și admirat pentru modul său de a ajuta prietenii ajunși la nevoie. Impotența medicinei, care este doar ruda săracă a științei deoarece de miliarde de ori s-a cheltuit de omenire pentru distrugerea ei decât pentru prelungirea vieții și tratarea bolilor secolului ce fac ravagii chiar și în mileniul trei. Felul său de a iubi era unul special care nu condiționa și nu reproșa. Să fii primit în împărăția cerurilor după faptele benefice de AMFITRION GENTLEMAN pe care le-ai transferat în comoara ta celestă.

P.S. MÂINE LUNI 25 APRILIE 2022, ORELE 18, IN SPATIUL DESTINAT SERVICIULUI FUNERAR A CIMITIRULUI TANATORIU DIN BAIA MARE SE VA OFICIA PARASTAS DUPĂ TEO MOLDOVAN.