Ș-APOI SĂ LE MAI DAI SÂNGE?

Am aflat despre ziua recoltării de sânge de pe feisbuc, dar cine ar fi vrut să doneze sânge şi n-are telefon cu internet, cum putea afla? Niciun afiș, sau un banner-două agățate între doi stâlpi prin oraș.
Cine s-a dus să vadă vreun afiș lămuritor la vechiul sediu de recoltare, s-a dus degeaba pe-acolo, că n-a avut ce vedea. Cine știe că sediul de recoltare s-a mai schimbat în ultimii ani, a intrat în Spital. Aici, accesași nepăsare. Nimic nu anunța unde se va petrece acțiunea. Pe mine m-a îndrumat o doamnă de la Fișier, care mi-a spus că trebuie să merg la Centrul de vaccinare anticovid. Acolo, la fel. Nicio veste utilă donatorilor de sânge. Nici măcar un afiș, sau o săgeată indicatoare, ceva, acolo.
În locul unde era odinioară vaccinarea, s-a înființat, de fapt s-a reînființat locul unde se poate dona sânge.

Admirabilă toată echipa medicală care vine de la Baia Mare pentru a recolta sângele donatorilor sigheteni sau al locuitorilor aflați la distanțe mici faţă de prăfuitul municipiu – zice-se – aflat în plin proces de măturare şi spălare, mai mult cu apă de ploaie, acțiune care propun să fie numită „Apă de ploaie″.
Revin la relatarea despre recoltarea de sânge de azi, 5 aprilie 2022. Întâi laud si pe urmă critic. Laud super-echipa de recoltare care vine din capitala județului. Băimărenii au început activitatea înainte de ora 9. I-am văzut venind, aproape fugind de la mașini cu echipamentele spre locul unde urma acțiunea umanitară. Oamenii sunt demni de admirația oricui s-a dus vreodată să doneze sânge. Sunt amabili, politicoși şi dispuși să ajute pe toată lumea. Mă bucur că sunt tot așa cum îi știu de multă vreme şi le urez să rămână la fel de fiecare dată când vin în Sighet.
Acum, câte ceva despre aspectele negative care trebuie amintite aici, pentru a spera că se vor remedia, bineînțeles nu înainte de a re-re-re-asfalta unele străzi şi a ne-ne-ne-băga în seamă multe altele.
Am aflat despre ziua recoltării de sânge de pe feisbuc, dar cine ar fi vrut să doneze sânge şi n-are telefon cu internet, cum putea afla? Niciun afiș, sau un banner-două agățate între doi stâlpi prin oraș.
Cine s-a dus să vadă vreun afiș lămuritor la vechiul sediu de recoltare, s-a dus degeaba pe-acolo, că n-a avut ce vedea. Cine știe că sediul de recoltare s-a mai schimbat în ultimii ani, a intrat în Spital. Aici, aceeași nepăsare. Nimic nu anunța unde se va petrece acțiunea. Pe mine m-a îndrumat o doamnă de la Fișier, care mi-a spus că trebuie să merg la Centrul de vaccinare anticovid. Acolo, la fel. Nicio veste utilă donatorilor de sânge. Nici măcar un afiș, sau o săgeată indicatoare, ceva, acolo.
În locul unde era odinioară vaccinarea, s-a înființat, de fapt s-a reînființat locul unde se poate dona sânge. Repet: n-am văzut niciun afiș, pe nicăieri!. Posibil să nu fi văzut bine. Aștept să fiu contrazis.
Cine a mai donat sânge, știe că la sfârșit fiecare donator e recompensat cu tichete de masă în valoare de 66, 99 lei. Adică la fel ca cel puțin în 16.08.2018! Mi-am notat acea dată, văzând că valoarea tichetelor de masă rămâne aceeași de prea mult timp. Cine mai știe de cât timp…
Donarea e o acțiune de caritate care nu ar trebui să fie recompensată. Totuși, nu putem să ne facem că nu știm, că nu înțelegem că unii se duc şi pentru tichetele alea, de mai mulți ani rămase la valori ridicol de mici.
Nici valoarea tichetelor, nici recompensa de la benzinărie nu sunt inventate de echipa medicală de la Baia Mare. Insist asupra acestui lucru, pentru că scrisul meu nu vreau să fie răstălmăcit. Noutatea de la acțiunea de azi a fost că am primit şi un cartonaș (numit voucher) cu care la benzinărie pot câștiga (pot!, nu-i sigur că așa va fi…) „în limita stocului disponibil″, până pe 15 mai a.c., un „șnițel de pui în baghetă + suc proaspăt de portocale 330 ml″. Adică, dacă am noroc, cu voucherul pomenit şi cu carnetul de donator de sânge, pot mânca un sandviș şi bea un suc. Zice-se că fac amândouă 21,4 lei. Pot face asta o singură dată, pentru că scrie pe cartonaș: „Vă informăm că în urma revendicării premiului, prezentul voucher va rămâne în posesia Rompetrol″. No, aşé!…
Şi ca să se liniștească toți donatorii de azi din Sighet, pe http://www.romaniapozitiva.ro/ e o listă cu stațiile din Maramureș (şi din toată țara, de altfel) unde se poate alimenta atât mașina, cât şi șoferul. Sunt două variante: ori pe bulevardul Decebal, ori pe Bulevardul București. Ambele adrese sunt la Baia Mare.
Cine are noroc, poate mânca un sandviș cu carne de pui în baghetă şi să-şi stingă setea de după, cu un suc.
De la „baghetă″ la „bagatele″ e o distanță mai mică decât între cele două municipii maramureșene. Așadar, pot să-mi permit să precizez că mai trebuie îndeplinite niște bagatele:
1. Să fi mers azi la recoltarea de sânge din orașul în care nu-i praf decât atunci când plouă.
2. Să fi donat sânge de mai multe ori, ca să ai asupra ta „Carnetul donatorului de sânge″.
3. Să ai asupra ta voucherul.
4. Să te apuce foamea în Baia Mare. Indicat ar fi ca mașina dvs. să aibă şi ea nevoie de alimentare, pe gustul ei.
…iar pe noi, cei râmași cu pofta-n cui, ne apucă resemnarea. Avem totuși, o doză mică de speranță.
Să nu plouă nici atât de tare, nici atât de mult, pentru că nu prea avem posibilitatea de a traversa străzile prin locurile marcate şi bine ascunse de băltoace…
Horia Pic