S-A FĂCUT DREPTATE PENTRU LICEIENII SIGHETULUI ARESTAȚI DE COMUNIȘTI!

Domnul Petru Codrea fost director al Tipografiei Sighet și printre puținii supraviețuitori ai terorii comuniste a fost sărbătorit la cei (2 de ani prin grija preotului Greco – catolic Marius Vișovan fiu profesorului Aurel Vișovan și el arestat împreună cu elevii săi, pentru că ar fi uneltit împotriva orânduirii bolșevice instalate după 1947. Dezvelirea s-a făcut într-un cerc restrâns deoarece și după atâția zeci de ani de pseudodemocrație racilele comuniste continuă sa-și arate colții și să saboteze acțiunile celor care vor să îndrepte istoria neamului și să prezinte tinerei generații o istorie adevărată cu toate vicisitudinile ei.

S-A FĂCUT DREPTATE PENTRU LICEIENII SIGHETULUI ARESTAȚI DE COMUNIȘTI!
După ce am luat poziție fermă împotriva comuniștilor ce au rămas în consiliul de administrație a Liceului de Cultură Generală Dragoș Vodă din Sighetu Marmației , care s-au opus prin metode tipice prezentării tinerei generații a istoriei dureroase a unor liceeni care s-au opus comunismului și au fost arestați chiar de pe băncile școlii împreună cu profesorii lor. Iată că de ziua unuia dintre liceenii sacrificați s-a dezvelit pe zidul Liceului Dragoș Vodă grație unui sponsor local o placă de marmură pe care au fost menționați cei 47 de elevi și profesori persecutați de puterea comunistă și înfierați mai mult de o jumătate de secol. Domnul Petru Codrea fost director al Tipografiei Sighet și printre puținii supraviețuitori ai terorii comuniste a fost sărbătorit la cei (2 de ani prin grija preotului greco – catolic Marius Vișovan fiu profesorului Aurel Vișovan și el arestat împreună cu elevii săi, pentru că ar fi uneltit împotriva orânduirii bolșevice instalate după 1947. Dezvelirea s-a făcut într-un cerc restrâns deoarece și după atâția zeci de ani de pseudodemocrație racilele comuniste continuă sa-și arate colții și să saboteze acțiunile celor care vor să îndrepte istoria neamului și să prezinte tinerei generații o istorie adevărată cu toate vicisitudinile ei. Inițial consiliul de administrație al liceului Dragoș Vodă prin racila comunistă păstrată ca o pecingine s-a opus inițiativei dar o consilieră pe numele ei Adriana Curmei și cu aportul primarului av. Vasile Moldovan au reușit să obțină aprobarea necesară. Evenimentul si- revărsat efectul asupra puținilor sigheteni care au știut despre această nobilă inițiativă, care din modestia tipică a FIRULUI VIEȚII a invitat rude a celor care sunt menționați .
Mă așteptam ca evenimentul să fie prezentat elevilor care circulau nestingheriți pe coridoare, ca o lecție de istorie vie și nu doar ca o vizită a deținuților politici în liceul care i-a avut elevi. Din păcate nici profesorii de istorie nu au fost prezenți din întreagă catedră de istorie sau științe sociale a liceului și au promis prin gura directoarei gazdă, doamna profesoară Voinaghi, că vor prezenta pe larg istoria liceului cu toate aspectele.
Din nefericire manualul alternativ de istorie a Maramureșului scos pe bani publici nu conține nimic din ceea ce ar înfiera comunismului cu atrocitățile lui și nici măcar numele adevăraților dizidenți anticomuniști.
Credem în promisiunea unui inspector școlar sighetean care a promis erate la manualul de istorie a Maramureșenilor din voievodat la ediția viitoare.