NU SE MAI POATE TRĂI ÎN ROMÂNIA? NICI MĂCAR ÎN BISERICĂ?

Abuzurile sunt la ordinea zilei în toate domeniile vieții românești. Un exemplu cât se poate de clar se petrece la Sighet unde credincioșilor le fost tăiată jugulara chiar de episcop anulând alegerea unui nou consiliu parohial, prin dejectarea efectivă a parohului pe motive non sustenabile. A mai încercat vlădica locului să-l altoiască pe sidău într-o biserică în construcție, dar consiliul parohial și credincioșii l-au eliminat ca pe o măsea stricată. Atunci s-a gândit Sarsailă să blocheze consiliul parohial a cărui mandat a expirat.

Statutul BOR=(bisericii ortodoxe române) este uneori foarte clar. Dar de cele mai multe ori este ambiguu și interpretabil oferind porți larg deschise abuzului.
Chiar dacă sumele de susținere și investiții care folosesc personalului și clădirilor de cult provin în marea majoritate din bani publici, modul lor de utilizare nu se supune Codului Fiscal sau controalelor ANAF și legilor civile. Sumele alocate pentru investiții sunt atribuite cu preferințe și de regulă unor enoriași cu rang de deputați eparhiali sau consilieri. Clădiri care au revenit definitiv și irevocabil sunt folosite de alte instituții, chiar dacă s-a decis ca aceste să devină adăposturi pentru cei mai oropsiți ai soartei. Așadar clădirile folosite de milițienii și securiștii regimului comunist aparțineau parohiei. După îndelungate procese acestea au revenit foștilor proprietari, dar preluarea clădirilor și a imobilului nu s-a realizat, pe motiv că va stabili episcopul când va evacua poliția și nu proprietarii sigheteni din parohie. Bunurile BOR aparțin enoriașilor care decid soarta acestora și nicidecum vlădicilor putrezi de bogați.
Apoi clădirea Palatului Cultural Sighetean a fost abuziv transferată episcopiei ortodoxe SM + MM pe baza unor făcături, văduvind Sighetul capitala Maramureșului voievodal de Casa de Cultură, Bibliotecă municipală, Școala de Arte. După ce a clădirea Palatului Cultural a fost lăsată în paragină, cu toate că se încasau chirii enorme de la instituțiile care funcționau în regim de chiriași au fost accesate fonduri pentru reparații. De fapt pentru că a fost schimbat proprietarul Palatului Cultural s-au pierdut fonduri de peste 10 milioane de euro ca apoi să se obțină pentru noul proprietar (BOR) sume ce urmau să mutileze destinația Palatului Cultural sighetean într-o găselniță popească, fără utilitate și oportunitate. Lucrările de mântuială și cu prost gust au fost decontate exorbitant . Înlocuirea s-a făcut exact cu cel care a coordonat și monitorizat lucrările din cadrul Palatului Cultural unde s-au decontat sute de miliarde de lei vechi.. În loc de tablă de cupru s-a utilizat tablă neagră, crucile care au fost impuse pe turnurile palatului sunt din fier forjat nu inox, iar pe geamurile palatului s-au lipit acțibide pe post de vitralii ce înfățișează personalități ce nu au nici o legătură cu istoria locului. Și totuși pentru a se păstra vie la fiovra sunt comise abuzuri în tot Maramureșul ce pot fi rezolvate numai prin proteste în forță ale sighetenilor uniți cu nemulțumiții de pe văile istorice unde li s-au impus preoți nevrednici sau compromiși.