Liceenii Sighetului s-au întrecut de Ziua Lui, a Marelui nostru poet național Mihail Eminescu

SIGHETENI NU AU DEPUS COROANE LA ANIVERSAREA MARELUI POET. La bustul din marmură din Grădina Morii la capătul celei mai frumoase alei ce poartă numele poetului nostru național peste 100 de liceeni din Sighetu Marmației, bine educați de profesorii lor au desfășurat un program artistic. Liceul pedagogic Regele Ferdinand Întregitorul, liceul de cultură generală Dragoș Vodă și cei de liceul Forestier au dovedit că sunt iubitori ai limbii române și a valorii ei inestimabile Opera Eminesciană. Nu am folosit termenul de colegiu deoarece mi se pare mult inferior celui de liceu .

În perfectă disensiune cu administrația locală, când politicul și-a terminat numărul hilar rutinat, au apărut comorile nației, îmbrăcați de sărbătoare, ca pentru un ritual de cinstire a ceea ce a mai rămas din naționalismul românesc. De ce nu s-au armonizat instituțiile într-un elegant și memorabil gest de cinstire a celor 172 de ani de la nașterea poetului nu se știe. Orgoliile politice ca sabia lui Damocles amenință până și cinstirea unui Om care s-a dăruit până la sacrificiu pentru EA ,... CEEA CE ESTE ÎNCĂ MULT E DULCE ȘI FRUMOASĂ. Prestația elevilor a fost una sinceră și curată fără zorzoane și gablonzuri actoricești. Vocile lor au îngânat romanțele nemuritoare pe versuri eminesciene, iar câțiva chiar au excelat în muzica instrumentală. A impresionat mult tatăl și fiica, el maghiar, profesor și fiica lui pe jumătate ucraineancă au interpretat la voce și două chitare romanța cea mai consumată de marele public, PE LÂNGĂ PLOPII FĂRĂ SOȚ. Fără prea multe scenarii ridicole dar cu un deosebit simț artistic profesoara doctor Odarka Bout ca un adevărat maestru de ceremonii a regizat ad-hoc evenimentul ce a impresionat publicul ieșit la plimbarea matinală prin vestitul parc sighetean. Chiar dacă lumea credincioasă practicantă a urbei Sighetene umplea templele și tarele așa zisei pandemii speria iar îndepărta ocult iubitorii de frumos și valori nemuritoare, timpul blând dar rece a spălat trecerea prin parc a unora ce-și zic poeți adunați într-un festival concurs de mai multe zeci de ani spre ai justifica unui venetic existența. Această destrăbălare fiind singura lui activitate dealungul unui an.
Ziua Marelui poet a fost cinstită cum se cuvine în capitala Maramurășului Voievodal, iar ecourile romanțelor au trecut în cartierele Sighetene de peste Tisa care încă sunt sub cotropire ucraineană consecință a pactului indisolubil Ribbentrop-Molotov.

https://youtu.be/vuI0B2pUbYE