În plin secol al luminii în Baia Mare mai sunt străzi neiluminate. Strada Mierlei de exemplu!

Sunt convins că Baia Mare este un oraș bine gospodărit și foarte bine întreținut. Oamenii chemați și aleși să conducă destinele urbei chiar își iubesc profesia și fac tot posibilul să satisfacă cerințele sau solicitările decente și absolut necesare într-un anumit loc.
Și totuși în prag de sărbători când ziua tot scade și întunericul se lasă devreme și se ridică târziu nu cred că este normal să dureze mai mult de un an înfăptuirea unui proiect minor, cel de a monta doi sau trei stâlpi pentru iluminat.

Este adevărat că cetățenii de pe strada Mierlei plătesc cu anticipație taxele și impozitele, se bucură chiar de prea multă liniște și doar mierlele cu glasul lor fermecător tulbură diminețile de primăvara. Locul superb și liniștit ar avea valoarea pe care o merită, dacă cei care iau leafă din strategia iluminatului stradal ar trece din când în când seara sau chiar și noaptea pe aceste străzi. Sigur ar face-o cu strângere de inimă deoarece întunericul cețos de iarnă lasă o stare de nesiguranță chiar și pe cele câteva zeci de metri pe care trebuie să le bați cu pasul spre locuință.
Cererea a fost primită, răspunsul este venit aprobator de mai mult de un an, dar nimeni nu a catadicsit să pună în aplicare iluminarea propriu zisă. De ce trebuie să se întâmple un jaf, sau un viol, ca să se constate cât de puțin trebuia făcut de autorități pentru a se evita evenimentul neplăcut? Dar așa-i la noi.
Evreii maramureșeni aveau o vorbă. Dă-mi Doamne mintea rumânului de pe urmă!
Sperăm ca în scurtă vreme colindătorii acestui Crăciun să poată umbla liniștiți să laude Nașterea Fiului Dumnezeiesc, pe la casele celor dragi de pe strada Mierlei.