Cum se fura prin APIA?

Diverși indivizi care nici măcar nu știu unde se mulge oaia au devenit peste noapte mari fermieri cu mii de animale şi sute de mii de hectare de pășuni pentru că sumele alocate nu sunt de neglijat.

Cum se fura prin APIA?

Legea privind încărcătura cu animale pe suprafața de pășunat se pune în aplicare. Păcurarii trebuie să prezinte cu acte minim 6 oi pe hectar. Sprijinul agenției de plăți este de 45 lei pe cap de oaie. Cei care au pășuni şi nu au animalele declarate se dau de ceasul morții să le împrumute sau sa le cumpere deoarece în caz contrar sumele luate în cadrul programului agromedia trebuiesc restituite retroactive pe patru ani. Acest program stimula crescătorii de animale cu circa 300 Euro la hectar. Şi când ne gândim că sunt proprietari care au avut fii sau frați, primari care au primit în atribuire directă peste 5000 de ha de pășune alpină.

Firește că la prima vedere totul pare legal şi în folosul agricultorului , dar majoritatea dintre cei care au făcut rost de acte şi nu de, au luat bani alocați de Comunitatea Europeană şi i-au cheltuit pe vile, jeep-uri, distracții sau jocuri de noroc. Nicidecum nu au apărut ferme zootehnice, centre moderne de colectare şi preindustrializare a laptelui. Saivane sau stâne cu desfacere pentru turiști nici vorbă. Fondurile au fost tocate mărunt şi des fără pic de milă şi responsabilitate. În Maramureș se împărțeau peste 60 de milioane de euro anual dar aceste sume nu se regăsesc nicăieri în investiții trainice sau în creșterea șeptelului. Angajații acestui serviciu întocmesc dosare, completează formulare şi efectuează plăți în contul declarațiilor personale. Dar una este trecut la registrul Direcției Sanitar Veterinare ca număr de animale şi cu totul alte cifre sunt evidențiate în registrele agricole teritoriale. Se fac tot felul de artificii prin care este înzecit numărul de animale. Aceleași animale crotate sunt în proprietatea a mai multor beneficiari de ajutoare bănești. Diverși indivizi care nici măcar nu știu unde se mulge oaia au devenit peste noapte mari fermieri cu mii de animale şi sute de mii de hectare de pășuni pentru că sumele alocate nu sunt de neglijat. Faptul că sunt verificate efectivele inopinat crează o goană după animale la număr ,pentru că în caz contrar cei care au beneficiat de programul agromedia în ultimii 4 ani nu pot să-l justifice cu animale trebuie să returneze sumele înpoi pe toți cei 5 ani. Așadar, șmecherii au primit subvenția pe patru ani, dar dacă în anul cinci nu justifica cu animale şi acte de proveniență li se impută sumele primate pe toți cei cinci ani chiar dacă în ultimul an renunță sau nu a primit subvenția. Sumele de returnat nu sunt mici se ridică la miliarde de lei vechi pe cap de beneficiar, ceea ce va genera o goană după animale soră cu nebunia. Se va practica importul sau metode mai puțin ortodoxe deoarece miza est imensă.