Criza de locuințe din Sighet este pe sfârșite?

Blocurile ANL din cartierul FUCS din Sighet vor fi și populate dacă se va deschide drumul de acces spre cartier din DN 18.
De trei ani se chinuiesc specialiștii din primăria Sighet să deschidă 200 ml de drum betonat conform standardelor din Drumul Național, spre fost câmp, numit GRĂDINA LU FUCS, unde s-au construit de pe vremea doamnei Jeni Godja trei blocuri. Datorită impotenței aparatului de (specialitate?) nu s-a reușit finalizarea accesului spre cartier chiar dacă drumul necesar este chiar bugetat în acest an. Proiectul lucrării nici nu a fost scos la licitație! Deci anul acesta prin septembrie, locuințele vor fi umplute cu locatari chiar dacă un bloc nu are curent, altul n-are drum și nici unul nu are iluminat public.

„Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), instituție aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administrației, a recepționat astăzi, 12 mai, în municipiul Sighetu Marmației, 30 de locuințe pentru tineri, destinate închirierii. Locuințele (10 garsoniere şi 20 de apartamente cu 2 camere) au fost construite în amplasamentul din strada Făget (fostă strada Bogdan Vodă), cu regim de înălțime P+3E+M (parter+3 etaje mansardă). Până în prezent, în județul Maramureș, ANL a finalizat, în cadrul aceluiași program, 601 de unități locative”, se precizează în comunicatul de presă.

Potrivit ANL, beneficiarii sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, listele de repartiții fiind făcute de către administrația locală. „Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuințele sunt construite pe terenuri puse la dispoziția Agenției de către autoritățile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuință. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiții”, se mai arată în comunicatul de presă.

Locuințele pot fi achiziționate de către chiriași după o perioadă de minim un an. „În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuințele pentru tineri pot fi achiziționate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autoritățile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a prețului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administrației publice nr. 2097 din 5 iulie 2019 şi valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.916,42 lei/metru pătrat, inclusiv TVA”O familie cu trei copii a căror părinți sunt lucrători la o firma de pe fosta platforma C.I.L sunt dați afara din locuința închiriată deoarece aceasta este de vânzare. Ei caută disperați orice locuință , în condițiile în care s-ar încadra în orice clasament pentru locuințele ANL. Doamna care m-a sunat , zice că a făcut demersuri, dar cei care aprobă locuințe nu iau șpagă decât de la persoane verificate, cca 2000 de euro, iar pe bază clasamentelor întocmite ad- hoc, nu are nici o șansă. Acești tineri cu trei copii angajați, deci plătitori de taxe și impozite nu au nici o șansă să primească locuințe în timp ce persoane fără acte domiciliază prin diverse tertipuri în fondul de locuințe al municipiului dintre cele trei ape. chiar dacă lucrările sunt de mântuială sunt convins că fiecare locatar ar pune de la el muncă și bani și ar finaliza toate cele necesare , firește pe baza unui deviz care să se scadă din chirie. Pe de altă parte foști angajați ai primăriei la spațiul locativ dețin zeci de apartamente pe care le-au închiriat sau vândut după ce le-au acaparat pe bani de țigări. Blocurile turn de 10 etaje au fost ținta acelor funcționari și alte blocuri de pe platforma CPL, Cuza Vodă și Unirii. O anchetă minimala administrativă ar descoperi abuzurile efectuate la fondul locativ.