CENACLUL BĂIMĂREAN ESTE PE LINIE CULTURALĂ, NU DOAR UN NORD LITERAR

Şi azi a fost sâmbătă. Şi dacă este sâmbătă este cenaclul, ce frizează poezia iar azi am ascultat din gura poetei versuri care vor să transmită starea de fapt şi de sine a unei doamne foste bibliotecare ce şi-a desprins din vasta memorie trăiri curate ce au împins-o pe drumul Damascului mutat la Nicula Gherlei . Comunicarea cu sine prin psihanaliză scormonind în evenimentele ce au creat emoţii cognitive alături de un cercetător în cu totul alt domeniu a şlefuit cristalul de sare din Slănicul Moldovei dându-i luciri efemere de diamant.

Poezia se naşte greu cu eforturile lehuzei şi durerile facerii exact ca la primul scâncet al fiilui sau fiicei aduse la lumină şi la primul inspiro de aer proaspăt contaminat cu miliardele de viruşi şi microbi ce vor trăi în cultă simbioză cu ceea ce va să fie OM.
O mână de scriitori cam tot aceaşi din urbea alte ori prea minerească, străjuiţi de aceeaşi pişcotari,se întrec în meşteşugite forme de expunere a trăirilor sau experienţelor spirituale adesea învăluite de emoţii curate pentru a le da rama nemuriri şi calitatea de operă literară.Inima corpului de literaţi este aceeaşi Mecenă pe care cu adânc respect o numim Florica Bud ce aduce noul urban în Turnul de Fildeş al celor care se bucură de farmecul scriitorilor. Azi a citit din creaţia sa doamna lui Pamfil Bilţiu. A impresionat plăcut auditoriu şi a promis transpunerea celor citite într-un volum curat şi bine legat cu brâul amintirilor septuagenare. A lipsit maestrul Lăschian de la culta întrevedere a cărui observaţii devin testament privitor la o creaţie în proză sau de uşoară poezie.A umplut paharul elogiilor,profesorul Herţeg iar jandarmul (nu din Saint Tropez) ci Vasile Bele a decupat pata de lumină din poezia chiar foarte bine recitată de autoare. Cu mulţumirile de rigoare s-a alăturat şi Gelu Dragoş care spiritual a fost alături şi ne-a mai impresionat poeta traducătoare din Seini doamna Elisabeta Kirkmeyer care a promis o descindere la următoarea şedinţă de cenaclu. Lipsa unor scritori recent primiţi în Uniunea Scriitorilor nu deranjează prea mult fiind binecunoscută tendinţa de căprar a celor de Carpaţii Meridionali care se doresc fruntaşi după prima săptămână de armată .

https://youtu.be/otZWTPaRYEQ