DESPRE ANUARUL ACADEMIEI ROMÂNE. SECȚIUNEA DE GIULEȘTI

ANUARUL ESTE SUMA CERCETĂRILOR SECȚIUNII ACADEMICE ALE REPREZENTANȚILOR ACESTEIA ÎN ZONĂ ÎN CURSUL UNUI AN. ACEASTĂ LUCRARE APARE CU SPRIJINUL NEOSTOIT AL ADMNISTRAȚIEI LOCALE COMUNALE.
ÎN SATUL DE OBÂRȘIE A MARELUI LUPTĂTOR UNIONIST ILIE LAZAR, COMUNA GIULEȘTI SAT GIULEȘTI FUNCȚIONEAZĂ UN CENTRU DE CERCETARE ISTORICO-RELIGIOSĂ SUB EGIDA ACADEMIEI ROMÂNE

Într-o comună ce după Revoluția din 1989 a revenit la religia UNIVERSALĂ a părinților și strămoșilor interzisă de comuniști, apar studii academice despre ortodoxia acelei populații. Despre această ruptură din catolicismul bizantin putem vorbi doar din secolul XI. Falia de o mie și de ani este acoperită de negura uitării, voit sau nu, sau poate din lipsa de acces la arhivele papistașe în care sunt păstrate informații care ne-ar da pretenții și alt suflu național.
În anuarul academic am găsit astfel de articole ce vin și susțin cu dovezi istorice continuitatea religiei doar de la Marea Schismă. Până la 1054 poporul post dacic, are religia inițiatică a creștinismului propovăduit de ANDREI întâiul apostol a Lui Isus Cristos ce a trăit pe malul vestic al Pontului Euxin în Dobrogea de astăzi. Conținutul și vehemența cu care sunt prezentate date și acțiuni de impunere a ortodoxiei în Maramureșul voievodal a cărui întindere cuprinde zona Sătmarului, a cetății Hustului, Rahăului, a Muncaciului și a tot ce aparține istoriei acestui popor ce viețuiește pe ambele maluri ale Tisei, este pur științifică fără conotații prozelite.
Recunoștința față de Legionarii polonezi care s-au jertfit pe în luptele de pe valea Marei a căror rămășițe au fost înhumate de preotul satului Berbești au dat anvergură catolicismului militar atât de prezent în armia poloneză. În 2021 a fost organizată o comemorare a relațiilor centenare româno-poloneze sub auspiciile Academiei Române, care are secțiunea în comuna Giulești de Maramureș. Pretențiile teritoriale ruse au fost nimicite de soldații armatei poloneze care au redat Maramureșul locuitorilor milenari coborâtori din neamul traco-get, creștinat în prima parte a secolului I d.H.