7 (șepte) milioane un dinte ! Nici vorba de implant !

Iarna se așeza molcom pe crestele Gutâiului, iar fumul caselor urca spre cerul serin. Țipenie de om pe tot drumul bine marcat, bine, bine îngrădit și mai ales lipsit de gropile care-l însoțeau de zeci de ani. Ce au făcut, ce n-au făcut grecii, dar pasul acesta veșnic prăbușit din vârf până în buza Șuiorului și veșnic bombardat de neștiința drumarilor a devenit atractiv, chiar și fără tunelul promis.

Cobor alene pe lângă păstrăvăria lui Alexe apoi pe lângă celelalte hanuri și pensiuni până ce ajung în Desești satul cu multe frunți luminate și amintiri de mari poeți ai neamului ce i-au călcat pragul mătușii Doca. După curbă văd o față cunoscută, coborâtă din tabloul lui Grigorescu care îmi face semn cu mâna să încetez a merge doar cu gândurile mele spre cetatea Sighetului.

Opresc cu grijă, văd că țărăncuța mea din tabloul lui Nicolae Grigorescu își așază peste chipul frumos și rumen de iuțeala vântului cârpa blestemată a gripei trăsnite. Mă salută frumos ca prin partea locului și mă roagă să o duc până în partea românească a Satului Șugatag. O întreb unde umblă așa de dimineață și îmi spune că o fo la dentist în Desești că la ei în sat nu este și că la Ocna Șugatag peste deal e pre departe. Măria avea 36 de ani și era văduvă. Avea o fetiță care creștea la soacra ei. Bărbatul a murit acum vreo doi ani de leucemie , boala pe care o luat-o de pe la nemți unde o fost să lucre. În șase luni s-o stins ca lumânarea. a rămas aproape singură deoarece frați și părinți nu avea.

Ca să poată ține fata de numai 8 ani la școală o trebuit să Marga la cules de mere in Italia cu niște pretine. Acolo primea 8 euro la ora, culegea mere zece ore pe zi , primea la amiază o masă calda iar pentru prânz și cină aveau hrana rece tot de la talieni. Dormeau în condiții bune câte 3-4 într-o cameră unde aveau baia și bucătărie. Lucrau și sâmbăta și duminica și reușeau să pună deoparte zilnic 65 de euro pe puțin. Acum, de când o venit de sărbători acasă s-o gândit să-și pună dinții din față măcar. Când colo la dentist prețuri ca în occident! auzi un dinte pus 7(șepte milioane de lei vechi) eu trebuie sa lucru bine doua zile sa pot zorobdi acești bani. dentiștii din România se îmbogățesc fără voia lor. Daca acum 5 ani aveau cabinete in casa scării la un bloc de acuma au clinici private cu 12 -14 încăperi. au zece concedii pe an pe diverse iahturi și croaziere in jurul lumii. Statul i-a scăpat de sub control. nimeni nu le cere socoteala la tarife, prețuri, servicii. Casa de asigurări nu decontează la adulți lucrări stomatologice . o mușcătură frumoasă cu implanturi se ridica la prețul unei garsoniere. Maria noastră își pune numa 5 dinți sus si cinci jos. Cu 70 de milioane putea sa-si cumpere 3 vaci si 5 oi dar ce folos dacă nu putea mușca în ciozvârta de berbec și nici nu putea râde când venea la ea prieteni vechi. Măria avea și asigurare medicală dar n-o folosit-o în veci că nu -o fo hia. Doctorul dentist tocma ne-o depășit cu Porsche-ul nou nouț făcându-i semn amenințător femeii care cobora gale și mișcări largi de șolduri din Loganu-ul pașnic și nespus de bleumarin.