10 mai 2022 Ziua Regalității sărbătorită altfel

În clipe de groază apocaliptică , cu frica războiului din prea imediată apropriere în Maramureș s-au găsit oameni care primească în locațiile lor cultura, reprezentată de două arte . Teatrul lăcaș de muze prin prestația unui mare actor contemporan CLAUDIU BLEONȚ care timp de zeci de minute a interpretat piesa lui Marin Sorescu PARACLISERUL pe o scenă dintr-o sală de nunți din satul Ferești.

Ideea minunată a venit celor în putere de a realiza un astfel de eveniment unui suflet nobil ce-și duce existența printre rafturile bibliotecii colegiului Dragoș Vodă o domniță a cărei vrajă a reușit să determine sosirea de Ziua REGALITĂȚII în domeniul de altă dată a lui ILIE LAZAR a doi titani din sfera lor artistică. Al doilea titan este sigheteanul nostru Alexandru DUCU BERTZI, omul cu chitara care nu s-a dezis niciodată de la originea sa nobilă oferită de apartenența la Țara Maramureșului. Câteva sute de iubitori de artă consacrată, au umplut sala de festivități matrimoniale transformată în modernă SALĂ DE SPECTACOLE cu toate dotările necesare.
Într-o lume debusolată, deznădăjduită de aprigele încercări de tot felul în zi de lucru pentru țăran dar zi sfântă pentru românul care își amintea de INDEPENDENȚA câștigată cu sânge în 1877 sub faldurile tricolorului REGAL.
Nu mai puțin importantă este ziua victoriei împotriva fascismului care după peste 70 de ani tăcere, erupe ca un vulcan nebun determinând reacții de neînțeles războiul fratricid slav dintre dintre Rusia și apendicele ei sovietic declarat stat suveran Ucraina. Maramureșenii din acest colț de paradis au reușit să se dezbrace de armurile războiului și să accepte provocarea în gândire oferită de perorațiile PERSONAJULUI CREAT DE MARIN SORESCU numit simplu paracliser, care tradus în grai neaoș s-ar numi doar crâsnic, făt sau cădelnițerul bisericii. Acel om simplu fără pregătire teologică încărcat doar de realitatea cotidiană crudă și nedreaptă se ia de piept cu PRONIA cerească cerând socoteală sfinților și Dumnezeirii prin gândirea lui profund modestă și ancorată în momentele tragice ale omenirii. NIHIL SINE DEO.