A VENIT LA FESTIVAL ÎN SIGHET Ministrul și Ambasadorul VOICAN VOICULESCU

Festivalul tradițiilor de Crăciun și alte sărbători de anul acesta a avut oaspeți speciali. VOICAN VOICULESCU unul din artizanii Revoluției anticomuniste din 1989 a fost văzut însoțit de profesorul universitar doctor Niculaie Iuga, prin satul muzeu unde în acest an au colindat alaiurile satelor maramureșene care mai au creștini și patrioți. Pe lângă personalitățile locale administrative și politice pensiunile din jur și-au orientat clienții spre acest inedit festival ajuns la vârsta pensionării anticipate. Desigur că am văzut și alte fețe politice și culturale, care își petreceau vacanța de final de an în pensiunile de lux, dar nu doreau să se demaște cu prezența publică. Ca un făcut și Niculai Iuga , atunci în 1989 când era doar profesor de filozofie a fost unul dintre intelectualii sigheteni care s-a ridicat împotriva comunismului și mai ales a neajunsurilor cotidiene impuse de austeritatea criminală ceaușistă. După 32 de ani marii revoluționari ai țării acesteia și-au dat mâna .

Despre personalitățile implicate și municipale dar și județene s-a bătut monedă suficientă și în acest festival fără conotație cronologică. Lumea s-a strâns ca la bâlci doritoare de spectacole și evenimente care nu se mai produc de peste doi ani. Pentru câtă lume a fost prezentă, patronajul muzeului sighetean puteau organiza un spectacol folcloric cu specific și mai puteau tipări și un program cu mica hartă a muzeului în aer liber și a principalelor ulițe dacă nu și a caselor cu prezentarea, fie și succintă a provenienței și vechimii. Ar fi fost un nou și gratuit mijloc de largă promovare a bijuteriei de pe Dealul Doboeșilor. Elita sigheteană înfricoșată(?) de amenințările pandemiei a urcat cu sutele dealul, plini de patimă și dorința de a arăta copiilor și invitaților bogăția de măști și deghizări cvasireligioase ce au apărut din diverse colțuri de țară unde se mai înalță Rugăciune Împărătească de Nașterea Fiului Dumnezeiesc.
Așa ca o frondă au lipsit preoții, chiar dacă în ziua de 26 decembrie aveau de mers cu crucea sau cu steaua ca popa Burducea. Despre bucuria întâlnirilor a sighetenilor plecați prin țările europene nu mai vorbesc deoarece unele erau stropite cu lacrimi dar cele mai multe cu vin fiert. Mutarea acestui eveniment cultural de final an este de bun augur, numai că spectacolul ar trebui menținut până după Bobotează incluzând și un REVELION ÎN AER LIBER.
Personalitățile decizionale se pare că au îngrădite nepermis de mult puterile deoarece nimeni nu controlează și nu educă populația în spirit patriotic și mai ales moral, mulțumindu-i pe conaționali cu valorile mercantil efemere a economiei de piață în care este dizolvată ultima moleculă de Omenie și de Iubire de Aproape. Ca un făcut imaginea cu cei doi mari revoluționari, stând la colțul căsii de maramureșean din satul cu pricina îmi cuprinde întreaga situație deloc fericită a neamului mei voievodal.